JouniMartiskin Pulinaa ja politiikkaa

Siun sote

Pohjois-Karjalan kuntien päättäjät olivat menneellä viikolla kuulemassa suuren sote-uudistuksen myötä synnytetyn projektin raporttia. Nyt meillä on kymmeniä sivuja myös valtuutetuille tarkoitettuja tietoja, joiden pohjalta kunnat päättävät ilmeisesti syyskuun aikana mennäänkö maakunnalliseen palvelutuotantoon. Rahotusmallit ovat auki, niitä valmistelevat virkamiehet selvittävät ilmoituksen mukaan viidestä eri vaihtoedosta. Mukana nykyisen kaltaisia sekä uusia ja niiden yhdistelmiä. Näistä tietoa saamme kesälomin mennessä eli ilmeisesti ennen juhannusta.

Tohmajärvellä oltiin sote-liikelaitos Hellin loppuvaiheissa miettimässä kuinka edetään. Oikeiston näkemyksellä meille valittiin ulkoistettu tuotanto. Esillä oli kuitenkin jo silloin maakunnallinen vaihtoehto, joka tuntui käyvän kaikille osapuolille kunnassamme. Tältä pohjalta ei suuria ongelmia pitäisi olla, paitsi nyt se, että Attendon ulkoistus halutaan viedä mukana tuohon uuteen sote-alueeseen. Se tuntui olevan myös mahdollista eri luennoitsijoiden ja asian valmistelijoiden mukaan.

Tässä asiassa uskon taas olevan eripuraa Tohmajärven päättäjien välillä. Itse en ainakaan perusta nykysysteemille, jossa kaikki tapahtuu Attendon kautta. Toistaiseksi ei mitään tavattoman suuria ongelmia ole ollut, mutta riiuu-aika on edelleen menossa. Siirtymävaiheen tuotannosta voidaan keskustella, mutta sitten kaikkien maakunnan kuntien on syytä olla samassa ruodussa.

Tilastoinnista ja kuntien kustannuksista sen verran, että sote-tuottajayhtiömme Attendo ilmoittaa toteutuneet kulut haluamallaan tavalla vaadittuihin tilastoihin, mutta pitävätkö luvut paikkansa? Vahva oletus monella päättäjällä on, että firma tuottaa palvelut tappiolla. Mitään tietoa tästä ei ole saatu suuntaan eikä toiseen. Niinpä kaikkiin kuntien vertailuja vaatiiviin tilastoihin menee kunnan maksama summa jyvitettynä Attendon näkemyksen mukaan. Attendon ilmoitus oikeista kustannuksita pitäisi saada todellisuuden hahmottamiseksi. Ja noiden tilastojen oikeellisuuden vuoksi. Koska näitä kuntien välisten kustannuserojen talukoita esitellään ainakin meillä Tohmajärvellä valtuutetuille useamman kerran vuodessa. Kunnanhallituksissa nuo tilastot ovat  joka päiväistä rusinapullaa. Muistetaan siis tässäkin yhteydessä valhe, emävalhe ja tilasto -totuus.

Toivotaan maakunnallisen Siun soten saavan Pohjois-Karjalan kuntien päättäjät yksimielisesti asian taakse. Sen parempaa ei varmasti ole luvassa. Siun sote auttaa parhaiten mentäessä kohti sitä katastroofista rahoitustilaa, jota kukaan ei ole vielä avannut. Mitä siellä putken päässä oikein on? Rahoituksen kannalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat